Tulentekijä Tuikku

Tervetuloa blogiini!
Aloin pitämään tätä tätieni upeiden blogien innostamana. Kirjoittelen päiväkirjamuotoisesti kaikenlaista elämästäni. Erityisesti tekemistäni ulkoiluretkistä ja vaelluksista. Koitan kuvailla kamerallani kaikkea näkemääni luonnon kauneutta juttujeni höysteeksi. Kertoilen puutarhanhoidosta ja kasvien viljelystä sekä kiinnostuksestani permakulttuuria kohtaa. Esittelen tekemiäni käsitöitä ja päivittelen tätä maailmanmenoa.
Kaikenlaiset komentit ovat tervetulleita ja mukavaa luettavaa. Tiedän näin, etten ihan yksin höpise juttujani bittiavaruuteen.

keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Vaellusreissu Muotkatuntureille 18.-24.8.201417.8.2014 illalla yhdeksän aikoihin pakkasimme Kullaalla rinkat autoon ja hurautimme yönyli pohjoiseen. Muotkan ruoktuun saavuimme puolen päivän aikoihin.
Söimme ensin maan parhaat poronkäristykset ja lähdimme vatsat täynnä kävelemään rinkat selässä tienlaittaa kohti Kielajokea. Alunperin tarkoituksena oli mennä tämä väli autokyydillä, muttei kyytiä ollut tarjolla. Tienlaidassa tarpominen oli tylsää ja jaloissa ei kova asfalttipinta tuntunut mukavalta. 6 kilsan jälkeen saavuimme Kielajoen laitaan, josta lähdimme varsinaiselle vaelluksellemme. Janne kävi jalkojaan viilentelemässä Kielajoessa tiellä tarpomisen jälkeen. Saappaat eivät ole maatiekävelyä varten, se tuli todettua. Itse olin laittanut onneksi vaelluskengät jalkaan.
Ensimmäinen joen ylitys. Alempi Honkavuoma.
Harmillisesti koko Kielajoki on viehekalastuskiellossa. Olin niin toivonut saavani komioita harjuksia.Myöhemmin kyllä sainkin muutaman harjuksen, jotka paistelimme nuotiossa.
Matka kulki metsäisissä maisemissa seuraillen Kielajokea. Välillä polku kulki kauempana joesta ja välillä aivan joen reunalla.
 Eka yöpaikka oli viehättävä paikka Kielajoen ja Ylemmän Honkavuoman risteyksessä. Päivän sää oli puoli aurinkoinen ja lämpötila 12-13 astetta. Sääennusteet eivät luvanneet  meille vaellusreissulle mitään hyvää keliä, mutta vaellus alkoi kuitenkin aivan mainiossa säässä. Janne taisi käydä pulahtamassa ekalla leiripaikalla. Päivämatkaksi tuli n.13km

Toinen vaelluspäivä alkoi pienessä vesisateessa. Olin pakannut rinkkaani painavat saappaat ja olin tyytyväinen kun niille olikin käyttöä. Hyvin palvelleet vaelluskengät eivät nimittäin enää tuntuneet pitävän vettä. Seurasimme Kielajokea ja sen sivussa kulkevaa selkeää polkua. Polun reunalla on epävirallisia nuotiopaikkoja  tuhkatiheään. Me tyydyimme käyttämään trangiaa lämminkuppitauolla.


 Saavuttuamme Kieljoen ja Nirvajoen yhtymäkohtaan, pidimme nuotiokahvipaussin joen rantahietikolla. Märistä puista oli hankalaa tehdä notski, mutta sinnikkyydellä saimme tulet aikaiseksi ja kahvit keiteltyä. Olishan se ollut noloa, jos kaksi eräopasta eivät olisi saaneet tulia aikaiseksi. Savunhaju jäi ikiajoiksi vaatteisiin.Ylitimme Kieljoen ja ryömimme poroaidan alitse Nirvajoen reunaan. Alkumatka oli aika helppoa vähän korkeammalla korkeuskäyrällä kulkea, mutta sitten maasto muuttui pusikoiden ja risukoiden takia vaikeakulkuiseksi. Ehkä joen toinen puoli olisi ollut parempi kulkuista. Hyvä telttapaikka löytyi kuitenkin Inarin ja Utsjoen rajan tuntumasta kivalta joen törmältä. Sieltäkin yllätysyllätys löytyi nuotiopaikka. Kuivattelimme varusteita ja pystyttelimme leiriä sateen tauottua, mutta juuri kun aloittelimme iltasapuskoiden laittamista alkoi kunnon sade uudestaan. Kömmimme telttaan syömään. Syötyämme uni maittoi makeasti sateen ropistessa teltan kattoon.
 Päivämatka 15,6km.

Kolmantena päivänä pääsimme vihdoin Muotkatunturien huipuille. Nousimme loivasti kohti Unna Geatkebasassia ja kiersimme Geatkebassin ja Gaskogielaksen huiput. Huiputimme Avzegasoaivin ja ihailimme sieltä avautuvia maisemia. Silmänkantamattomiin tuntureita ja avaruutta. Ah, niin ihanaa!!!
Poroja nähtiin paljon tällä reissulla. Koiramme ei ollut onneksi tällä kertaa mukana. Laskeuduimme alas kanjonin päästä Stuarraäytsin mökille. Janne kävi hakemassa puhdasta vettä joelta asti. Niin sanotun kaivon vesi kelpasi vain pesuvedeksi.
Mökissä kuivattelimme teltan ja muut varusteet. Sillä edellinen yö oli ollut sateinen ja teltta pakattiin märkänä rinkkaan. Oli mukava olla lämpimässä tuvassa vaihteeksi. Päivämatka n. 15kmNeljäntenä vaelluspäivänä yritin kanjonin lammista kalastaa kalaa, mutta ilman tulosta. Lammet ovat todella syviä ja kirkasvetisiä. Luulenpa, että välineeni taisivat olla vääränlaiset näihin vesiin.
Jatkoimme hienosta kanjonista polkua pitkin etelään. Maisema oli jotensakin monotonista, mutta niin karun kaunista. Maaruska alkoi pikkuhiljaa värittämään varpuja ja poroja tuli vastaa jatkuvasti. Olimme selvästi niiden alueella.

 Ylitimme Stuorroaivin ja laskeuduimme Ceavrajohkan ja jonkun pienen joen risteykseen, johon laitoimme teltan. Janne ja Jere olivat  olleet melkein samoilla paikoilla yötä joskus omalla vaelluksellaan. Kävimme  senkin paikan katsastamassa. Kumpikin paikka oli hieno.
 Kävelin lähimaastoissa kuvailemassa kauniita sammaleisia puronnotkoja ja vänkkyräisiä koivikoita puron reunoilla.

 Illalla paistelimme vielä trangialla joen töyräällä lettuja ja ilta oli oikein mukava.
Päivämatka n. 14km
 
Viidennen päivän aamuna nukuimme vähän pidempään ja teimme aamutoimet rauhallisesti. Vasta noin puolilta päivin lähdimme nousemaan kohti Urroaivia. Huiputimme sen laen ilman rinkkoja ja Janne testaili kännykän kuuluvuutta. Sivistykseen yhteyksien jälkeen matka jatkui polkua pitkin Kielajoen ylälatvoille. Ylityspaikkakin löytyi ja pidimme lämminkuppitaukoa ylityksen jälkeen. Siinä istuskellessamme ilmaantui pari kalastajaa joelle. Muita kulkijoita emme olleet nähneetkään koko reissun aikana. Matkamme jatkui kohti itää ja kuljimme maastossa helppokulkuisemmista paikoista, vältimme pahimmat pikkukurut. Nousimme kohti Soarvegielasta ja Paanneojaa. Ojan varrella oli romanttisen kaunis uimalampipaikka. Siihen laitoimme leirin pystyyn ja kävimme tietenkin uimassa. Ilta oli kaunis auringon kullatessa syysmaisemat. Päivämatka n. 14km

Kuudenteen päivään heräsimme mukavasti puron solinaan. Taas aamupuurot nasuun ja rinkat selkään. Lähdimme nousemaan Soarvegielaksen rinnettä ylöspäin väisten hieman huippua. Suuntasimme Peltoaiville ja matkalla pidimme rinteessä lämminkuppitauon. Kiersimme huippujen lomitse ja peltojärvi näkyi alhaalla. Nousimme Bealdoaivvaksen kivikkoiselle huipulle ja sieltä oli "suora" reitti Tuanganuaiville. Nousu sinne oli kivikkoinen ja tuntui tooosi pitkälle. Lopulta kaunis lähdelampi näkyi ja paikka on aivan taivaallisen kaunis. Pystytimme teltan laelle. Näkymät olivat kauniit joka suuntaan. Ruokailun jälkeen emme malttaneet heti mennä telttaan, vaan kiertelimme tunturin laella auringonlaskua ihaillen. Päivämatka n.16km


Viimeinen päivä koitti ja sen aamutoimet teimme hitaasti ilman mitään kiirettä. Nautimme auringon
lämmöstä ja paikan kauneudesta. Yht´äkkiä sain idean mennä uimaan lähdepohjaiseen lampeen ja nopeasti vaatteet lenteli pois ja uimasille. Vesi ei ollut niin kylmää kuin olisi luullut. Jannekin tuli uimaan lopulta. Mukavasti uinti piristi ja askel oli keveä alaspäin kivistä kaunista solaa mennessä.
Kohtasimme Muotkan ruoktulle vievän polun jossain vaiheessa ja talsimme sitä pitkin Hanssin ruokapatojen äärelle. Päivämatka n.10km. Saunoimme, uimme ja söimme jälleen maukkaan poronkäristyksen. Yövyimme mukavassa mökissä. Taas ollaan yhtä reissua rikkaampia. Ensi vuonna olisi toiveissa vaeltaa kaksiviikkoa Pais- ja Muotkatuntureiden maastoissa.
Loppuun laitan kuvia matkalta


2 kommenttia:

  1. Tervepä teille!
    Googlailin Paistuntureita ja päädyin blogiisi.
    Oikein mukava päätyminen, tulenpa vastakin.

    VastaaPoista
  2. kiitos kuvista. haluan päästä takaisin.. 20 v. sitten sitten muotkalla ...ikävä...

    VastaaPoista