Tulentekijä Tuikku

Tervetuloa blogiini!
Aloin pitämään tätä tätieni upeiden blogien innostamana. Kirjoittelen päiväkirjamuotoisesti kaikenlaista elämästäni. Erityisesti tekemistäni ulkoiluretkistä ja vaelluksista. Koitan kuvailla kamerallani kaikkea näkemääni luonnon kauneutta juttujeni höysteeksi. Kertoilen puutarhanhoidosta ja kasvien viljelystä sekä kiinnostuksestani permakulttuuria kohtaa. Esittelen tekemiäni käsitöitä ja päivittelen tätä maailmanmenoa.
Kaikenlaiset komentit ovat tervetulleita ja mukavaa luettavaa. Tiedän näin, etten ihan yksin höpise juttujani bittiavaruuteen.

keskiviikko 24. lokakuuta 2012

Pakurikääpä huipputerveellinen teeaines

Pakurikääpä (Inonotus Obliguus) on koivupuussa kasvava hiilenmusta epämääräisen näköinen lahottajasieni, joka tappaa isäntäpuunsa 5-7 vuodessa. Esiintyy myös muissa lehtipuissa, mutta eniten terveellisiä aineita löytyy koivussa kasvaneissa käävissä. Pakurikääpää on käytetty Venäjällä ja Siperiassa jo satojen vuosien ajan, jossa pakuriteellä on hoidettu syöpää, tuberkuloosia ja vatsavaivoja. Varhaisimmat löydökset pakurin käytöstä ovat aina 5600 vuoden takaa. Suomessa pakurikääpää on käytetty sota-aikana myös teen- ja kahvinkorvikkeena eli "tikka-teenä". Pakuria on tutkittu 40 vuoden ajan ja Tohtori Kirsti Kahloksen työryhmä Helsingin yliopistossa vuonna 1984 löysi käävän viruksia, bakteereja ja syöpäsoluja hävittävät vaikutukset. Pakurikääpä on yksi parhaista antioksidanteista eli puolustaa tehokkaasti solujamme vapailta happiradikaaleilta. Joka solussamme on rasvakalvo, joka härskiintyy helposti happiradikaalien vaikutuksesta ja tämä on tärkeätä estää ja suojella solujamme. Pakurin antioksidanttisuutta kuvastava ORAC-luku on korkea 52,452. Vastaava luku on mustikalla 2,400. Pakuri on voimakas adaptogeeni, yleiskuntoa vahvistava aine, jota voi käyttää pitkiäkin aikoja ilman haittavaikutuksia.

Vaikuttavat aineet lyhykäisesti:
Betuliini, betuliinihappo (käytetään useissa lääkkeissä esim. virustartunta, melanooma, ja syöpälääkkeissä)
B-vitamiinit (tiamiini, riboflaviini,niasiini)
Polysakkaridit (parantavat immuunipuolustusta ja torjuvat virusinfektioita)
Germanium (auttaa puhdistamaan verta, normalisoi verenpainetta ja ehkäisee kasvaimia)
Melaniini (auttaa hiusten, ihon ja silmien hyvinvointiin)
Saponiinit
Inositolit
Inotidioli
Liukoiset lingiinit
Laktonit

Pakurikäävän käsittely:
Irrota pakurikääpä puusta kirveellä tai puukolla. Puhdista pinta roskista ja poista pehmentynyt limamainen mustapinta ja tuohi.

Tässä näkyy puhdistettu kääpä ja irrotettu musta kuivempi pintaosa, joka on käyttökelpoista myös.
Pilko pakuri kuivatusta varten pienempiin palasiin. Kuivaa kuivurissa tai tavallisessa uunissa n. 50 asteessa. Kuivaa riittävän kauan, koska pakuri homehtuu herkästi. Kuivausaika riippuu palasien koosta ja kuivaustavasta. Kuivatut palat kannattaa vielä jauhaa tehosekoittimella, kahvimyllyllä jauheeksi, näin saat parhaiten kaikki terveelliset aineet liukenemaan teehesi. Hunaja sopii mausteeksi mainiosti.
Pakuria voi käyttää myös heti tuoreeltaan teeaineeksi.
Itse olemme keittäneet vedessä palasia useamman tunnin ajan. Isompia palasia kauemmin kuin pienempiä. Tee on valmista kun on väriltään tummanruskeata tai mustaa. Olemme myös koittaneet hauduttaa termoskannussa 80 asteisessa vedessä 12 tuntia. Toiset suosittelevat keittämistä, että sienestä irtoaisi parhaiten hyödylliset aineet. Kokeilussa on uuttaa käävänpalasia alkoholiin.
Teetä voi käyttää kahvin valmistusvetenä, puuron, keiton ja riisin keittämiseen ym. melkein mihin vain...
Älä käytä pakuria antipioottikuurin aikana, äläkä veren hyytymistä estävien lääkkeiden kanssa, koska voivat toimia pakurikäävän vastavaikuttajina. Pakurikäävän kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuteen. Muista siis kysyä maanomistajan lupa keräämiselle.



tiistai 16. lokakuuta 2012

Unohdettu viisaus, luonto tarjoaa meille kaiken tarpeellisen!



Jotenkin olen taas alkanut ärsyyntymään ruokaohjelmiin, kun niitä tuppaa tulemaan joka kanavalta  tänä päivänä. Jopa lapset laitetaan valmiiseen muottiin kilpailemaan kokkiohjelmissa... är ja mur. Ruuanvalmistuksesta monimutkaisesti on tullut muotia. Ruoka eli ravintomme on kuitenkin todella tärkeä asia. Olemme sitä mitä syömme todellakin...Sen olemme unohtaneet tässä arjen kiireessä!
Mielestäni meidän kaikkien terveys ja jopa mielenterveys ongelmat lähtevät paljon siitä mitä laitamme suuhumme. Nykyisin on niin vaikea olla syömättä teollisesti prosessoitua ruokaa, kun elämän tahtimme on kiivasta ja kaupat ovat pullollaan toinen toistaan houkuttelevampia valmisaterioita. Eikä yksistään se, vaan tuleeko kukaan miettineeksi kuinka pitkän matkan ruoka tekee ennen päätymistään lautaselle tai mitä meille kaupoissa tarjotaan ostettavaksi??? Onko siinä mitään järkeä? Minusta kaikkein terveellisin ruoka on se, mikä päätyy ruuaksi luonnosta mahdollisemman vähällä käsittelyllä ja välikäsillä lautaselle. Siis ilman ihmisen puuttumista ruuaksi päättyvien aineiden kehittymisestä siemenestä/syntymästä lähtien aina lautaselle. Onko kukaan miettinyt mitä salaatista ja hedelmistä puuttuu meidän ihmisten jalostaessa alkuperäisistä luonnonvaraisista kasveista nopeammin kasvavia ja maukkaampia syötäviä lajeja...kuka tietää mitä tuhosimme jalostustyössä? Eläinten kohdalla tämä jo nähdään erilaisina sairauksina ja epämuodostumina.
Miksei meillä luonnostaan kasva suomen luonnossa maukkaita vihanneksia ja hedelmiä? Ja sitten kotipuutarhuri tuskailee, kun maukkaaksi jalostetut lajit eivät välty tuholaisilta ja taudeilta ilman myrkkyjä. Vieressä rehottavat alkuperäislajit terveinä ja vastustuskykyisinä. Yleensä kaikki luonnossa kasvavat syötävät kasvit maistuvat meistä kitkeriltä ja pahoilta, mutta ovat näin myös välttyneet suurimmalta osaltaan tuhohyönteisiltä ja taudeilta. Meillä taitaa olla aika tarkistaa makumieltymyksiämme, jos haluamme elää luontoa säästäen ja terveinä.
Itse käytän paljon luonnonvaraisia kasveja kasvukauden mukaan ruokaani ja teeaineet kerään pitkälti luonnosta. Syön paljon pakosta myös teollista ruokaa, mutta jos olisi mahdollista, metsästäisin riistaa ja kalastaisin kotimaista kalaa ruuakseni, välttäen epäterveesti kasvatettua ja tuotettua liha- ja kalatuotteita. Kerään jo paljon luonnonvaraisia kasveja, sieniä, marjoja  ja hedelmiä kasvukauden mukaan. Näin säilyy luonnollinen yhteys luontoon ja ulkona liikkuminen tervehdyttää niin fyysisesti kuin psyykkisestikin.
Kaikkien pitäisi vain havahtua huomaamaan meidän unohtaneet mistä kaikki on lähtenyt liikkeelle... luonnosta!

lauantai 6. lokakuuta 2012

Mandala12

Ääh, tästä ei tullut aivan sellainen, mitä olin ajatellut. Yritin tehdä nopeasti sillä aikaa, kun koiranpentu nukkuu...Idea oli kuitenkin päässäni niin hyvä, että pakko yrittää. Skanneri, ei toistanut kunnolla hentoja värejä. Taivas ei ole valkoinen alkuperäisessä maalauksessa, vaan syksyn harmaa.