Tulentekijä Tuikku

Tervetuloa blogiini!
Aloin pitämään tätä tätieni upeiden blogien innostamana. Kirjoittelen päiväkirjamuotoisesti kaikenlaista elämästäni. Erityisesti tekemistäni ulkoiluretkistä ja vaelluksista. Koitan kuvailla kamerallani kaikkea näkemääni luonnon kauneutta juttujeni höysteeksi. Kertoilen puutarhanhoidosta ja kasvien viljelystä sekä kiinnostuksestani permakulttuuria kohtaa. Esittelen tekemiäni käsitöitä ja päivittelen tätä maailmanmenoa.
Kaikenlaiset komentit ovat tervetulleita ja mukavaa luettavaa. Tiedän näin, etten ihan yksin höpise juttujani bittiavaruuteen.

tiistai 16. lokakuuta 2012

Unohdettu viisaus, luonto tarjoaa meille kaiken tarpeellisen!Jotenkin olen taas alkanut ärsyyntymään ruokaohjelmiin, kun niitä tuppaa tulemaan joka kanavalta  tänä päivänä. Jopa lapset laitetaan valmiiseen muottiin kilpailemaan kokkiohjelmissa... är ja mur. Ruuanvalmistuksesta monimutkaisesti on tullut muotia. Ruoka eli ravintomme on kuitenkin todella tärkeä asia. Olemme sitä mitä syömme todellakin...Sen olemme unohtaneet tässä arjen kiireessä!
Mielestäni meidän kaikkien terveys ja jopa mielenterveys ongelmat lähtevät paljon siitä mitä laitamme suuhumme. Nykyisin on niin vaikea olla syömättä teollisesti prosessoitua ruokaa, kun elämän tahtimme on kiivasta ja kaupat ovat pullollaan toinen toistaan houkuttelevampia valmisaterioita. Eikä yksistään se, vaan tuleeko kukaan miettineeksi kuinka pitkän matkan ruoka tekee ennen päätymistään lautaselle tai mitä meille kaupoissa tarjotaan ostettavaksi??? Onko siinä mitään järkeä? Minusta kaikkein terveellisin ruoka on se, mikä päätyy ruuaksi luonnosta mahdollisemman vähällä käsittelyllä ja välikäsillä lautaselle. Siis ilman ihmisen puuttumista ruuaksi päättyvien aineiden kehittymisestä siemenestä/syntymästä lähtien aina lautaselle. Onko kukaan miettinyt mitä salaatista ja hedelmistä puuttuu meidän ihmisten jalostaessa alkuperäisistä luonnonvaraisista kasveista nopeammin kasvavia ja maukkaampia syötäviä lajeja...kuka tietää mitä tuhosimme jalostustyössä? Eläinten kohdalla tämä jo nähdään erilaisina sairauksina ja epämuodostumina.
Miksei meillä luonnostaan kasva suomen luonnossa maukkaita vihanneksia ja hedelmiä? Ja sitten kotipuutarhuri tuskailee, kun maukkaaksi jalostetut lajit eivät välty tuholaisilta ja taudeilta ilman myrkkyjä. Vieressä rehottavat alkuperäislajit terveinä ja vastustuskykyisinä. Yleensä kaikki luonnossa kasvavat syötävät kasvit maistuvat meistä kitkeriltä ja pahoilta, mutta ovat näin myös välttyneet suurimmalta osaltaan tuhohyönteisiltä ja taudeilta. Meillä taitaa olla aika tarkistaa makumieltymyksiämme, jos haluamme elää luontoa säästäen ja terveinä.
Itse käytän paljon luonnonvaraisia kasveja kasvukauden mukaan ruokaani ja teeaineet kerään pitkälti luonnosta. Syön paljon pakosta myös teollista ruokaa, mutta jos olisi mahdollista, metsästäisin riistaa ja kalastaisin kotimaista kalaa ruuakseni, välttäen epäterveesti kasvatettua ja tuotettua liha- ja kalatuotteita. Kerään jo paljon luonnonvaraisia kasveja, sieniä, marjoja  ja hedelmiä kasvukauden mukaan. Näin säilyy luonnollinen yhteys luontoon ja ulkona liikkuminen tervehdyttää niin fyysisesti kuin psyykkisestikin.
Kaikkien pitäisi vain havahtua huomaamaan meidän unohtaneet mistä kaikki on lähtenyt liikkeelle... luonnosta!

7 kommenttia:

 1. Kello tikittää ihmiskunnalle monenlaisen ajattelemattomuuden takia. Hieno mandala ja hyvä "palopuhe". Viisas ja niin totta.

  Itse olen kerännyt teeaineeni luonnosta ja juon ainoastaan sitä, mutta paljon joudun ostamaan kaupasta tarvikkeita. Koskaan ei tiedä, mitä porkkana on matkallaan kerännyt, vaikka kuinka ostan porkkanan, en porkkalaatikkoa. Vielä on opittavaa luonnosta, vaikka suuntaa olenkin jo alkanut hahmotella etenkin viime kesänä.

  VastaaPoista
 2. Unohdetteju viisauksia on paljon. Onneksi on olemassa ihmisiä, jotka sen ymmärtävät, ja kääntävät omaa viisariaan takaisin entisaikaan päin :) Hieno , yksinkertaisen selkeä mandala.

  VastaaPoista
 3. Aikakello tikittää mandalassasi ihmiskunnan pahoinvointia. On unohdettu luonnon ja ihmisen yhteenkuuluvuus ja käännytty teollisuuden ylitarjonnan pauloihin.
  Hieno työ ja hyödyllinen teksti.

  Taidan kuulua tuohon tekstin loppu-osan kannattajiin ja myöskin luonnosta saatavien- itsetuotettujen elintarvikkeiden kayttäjiin aika vahvasti.

  VastaaPoista
 4. Hyvä juttu Tuikku. Toini-mummu 93v on varmasti kanssasi samaa mieltä. Kuka on intohimoisempi kalastaja, sienestäjä ja marjastaja kun hän. Ehkäpä siinä on myös tuon pitkän iän salaisuus. Viimekesänäkin mennä köpitteli kepin ja marjakipon kanssa mökillä koko ajan, välillä kippasi hetkeksi sängylle kun oikein pakotti selkää ja jo taas jaksoi mennä vipeltää että puskat kohisi. Hän varmasit myös kuten minäkin nyökyttelee hyvin myönteisesti postauksellesi :)
  t: Kaarnikka tätsy

  VastaaPoista
 5. Luonnon kello tikittää! Paljon vaikutaa terveyteemme se mitä suuhumme pistämme, niin totta se on.
  Madalasi on hyvä muistutus siitä, mihin teollinen nykymeno johtaa. Selkeä ja kaunis.
  Luonto on jo säröillä!

  VastaaPoista
 6. Totta on joka sanasi ja syntyikin kaunis mandala!

  VastaaPoista
 7. Onnellinen hän, joka voi kasvattaa itse ruokansa, silloin tietää, ainakin melkein mitä suuhunsa laittaa. Kello käy ja lounasaika lähestyy, se aika on varmaa klo 13. Palataankohan vielä joskus omavaraitalouksiin, ken elää sen näkee.

  VastaaPoista