Tulentekijä Tuikku

Tervetuloa blogiini!
Aloin pitämään tätä tätieni upeiden blogien innostamana. Kirjoittelen päiväkirjamuotoisesti kaikenlaista elämästäni. Erityisesti tekemistäni ulkoiluretkistä ja vaelluksista. Koitan kuvailla kamerallani kaikkea näkemääni luonnon kauneutta juttujeni höysteeksi. Kertoilen puutarhanhoidosta ja kasvien viljelystä sekä kiinnostuksestani permakulttuuria kohtaa. Esittelen tekemiäni käsitöitä ja päivittelen tätä maailmanmenoa.
Kaikenlaiset komentit ovat tervetulleita ja mukavaa luettavaa. Tiedän näin, etten ihan yksin höpise juttujani bittiavaruuteen.

keskiviikko 24. lokakuuta 2012

Pakurikääpä huipputerveellinen teeaines

Pakurikääpä (Inonotus Obliguus) on koivupuussa kasvava hiilenmusta epämääräisen näköinen lahottajasieni, joka tappaa isäntäpuunsa 5-7 vuodessa. Esiintyy myös muissa lehtipuissa, mutta eniten terveellisiä aineita löytyy koivussa kasvaneissa käävissä. Pakurikääpää on käytetty Venäjällä ja Siperiassa jo satojen vuosien ajan, jossa pakuriteellä on hoidettu syöpää, tuberkuloosia ja vatsavaivoja. Varhaisimmat löydökset pakurin käytöstä ovat aina 5600 vuoden takaa. Suomessa pakurikääpää on käytetty sota-aikana myös teen- ja kahvinkorvikkeena eli "tikka-teenä". Pakuria on tutkittu 40 vuoden ajan ja Tohtori Kirsti Kahloksen työryhmä Helsingin yliopistossa vuonna 1984 löysi käävän viruksia, bakteereja ja syöpäsoluja hävittävät vaikutukset. Pakurikääpä on yksi parhaista antioksidanteista eli puolustaa tehokkaasti solujamme vapailta happiradikaaleilta. Joka solussamme on rasvakalvo, joka härskiintyy helposti happiradikaalien vaikutuksesta ja tämä on tärkeätä estää ja suojella solujamme. Pakurin antioksidanttisuutta kuvastava ORAC-luku on korkea 52,452. Vastaava luku on mustikalla 2,400. Pakuri on voimakas adaptogeeni, yleiskuntoa vahvistava aine, jota voi käyttää pitkiäkin aikoja ilman haittavaikutuksia.

Vaikuttavat aineet lyhykäisesti:
Betuliini, betuliinihappo (käytetään useissa lääkkeissä esim. virustartunta, melanooma, ja syöpälääkkeissä)
B-vitamiinit (tiamiini, riboflaviini,niasiini)
Polysakkaridit (parantavat immuunipuolustusta ja torjuvat virusinfektioita)
Germanium (auttaa puhdistamaan verta, normalisoi verenpainetta ja ehkäisee kasvaimia)
Melaniini (auttaa hiusten, ihon ja silmien hyvinvointiin)
Saponiinit
Inositolit
Inotidioli
Liukoiset lingiinit
Laktonit

Pakurikäävän käsittely:
Irrota pakurikääpä puusta kirveellä tai puukolla. Puhdista pinta roskista ja poista pehmentynyt limamainen mustapinta ja tuohi.

Tässä näkyy puhdistettu kääpä ja irrotettu musta kuivempi pintaosa, joka on käyttökelpoista myös.
Pilko pakuri kuivatusta varten pienempiin palasiin. Kuivaa kuivurissa tai tavallisessa uunissa n. 50 asteessa. Kuivaa riittävän kauan, koska pakuri homehtuu herkästi. Kuivausaika riippuu palasien koosta ja kuivaustavasta. Kuivatut palat kannattaa vielä jauhaa tehosekoittimella, kahvimyllyllä jauheeksi, näin saat parhaiten kaikki terveelliset aineet liukenemaan teehesi. Hunaja sopii mausteeksi mainiosti.
Pakuria voi käyttää myös heti tuoreeltaan teeaineeksi.
Itse olemme keittäneet vedessä palasia useamman tunnin ajan. Isompia palasia kauemmin kuin pienempiä. Tee on valmista kun on väriltään tummanruskeata tai mustaa. Olemme myös koittaneet hauduttaa termoskannussa 80 asteisessa vedessä 12 tuntia. Toiset suosittelevat keittämistä, että sienestä irtoaisi parhaiten hyödylliset aineet. Kokeilussa on uuttaa käävänpalasia alkoholiin.
Teetä voi käyttää kahvin valmistusvetenä, puuron, keiton ja riisin keittämiseen ym. melkein mihin vain...
Älä käytä pakuria antipioottikuurin aikana, äläkä veren hyytymistä estävien lääkkeiden kanssa, koska voivat toimia pakurikäävän vastavaikuttajina. Pakurikäävän kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuteen. Muista siis kysyä maanomistajan lupa keräämiselle.22 kommenttia:

 1. Jahas sieLläkin juodaan pakurikääpäteetä. Äiti on kerännyt pakurikääpää nyt kesällä. Samoin Jukka ja Meri jotka keittävät siitä teetä. Itsekkin olen sitä käyttänyt, Minulla on teidossa yksi hyvä paikka, josta aion käydä vielä hakemassa ennen talventuloa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Janne innostui pakurista siellä kalevalaisessa jäsenkorjauskurssilla ja nyt niitä on kerätty oikein urakalla ja teetä on muhimassa kahdessakin isossa termarissa. Sitten odotellaan jännityksellä pysytäänkö tämä talvi ilman räkätautia. Blondi koiruus parani ainakin pakuri-hunajateellä kennelyskästään.

   Poista
 2. Jes kiitti äiti! Mahtava teksti ja tietopläjäys, nyt meni lukuhommiksi ja sit metsälle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, meillä olisi pakuria jo antaa sullekin mukaan valmiiksi kuivattuna ja jauhettunakin. Pakuria voi myös pakastaa, jos toi kuivatus on liian monimutkaista. Tuuppa käymään!

   Poista
 3. Vanhat tavat kunniaan, olipa kiva juttu, mutta mitekäs lienee tuo tavallinen kääpä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Kääpiä on paljon erilaisia ja vain pakurikääpä käy teehen. Taulakäävästä tehdään tuluksiin tarvittavaa taulaa. Arinakääpä heitettiin nuotioon tai pesään säilyttämään tulen seuraavalle päivälle. Muiden kääpien käytöstä ei ole tietoa.

   Poista
 4. Tutunnäköistä hommaa. Näitä kerättiin ja kuivattiin ja käytettiinkin, silloin kun mieheni sairastui syöpään. Pitäisi taas ottaa parin viikon kuuri pakuriteetä. Luin jostain, että suositellaan käytettäväksi aina parin viikon kuureina, ei ihan jatkuvasti jokaikinen päivä. Mutta kukin tavallaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti kommentista! Toiset käyttävät kuureina, mutta ei siitä haittaa ole joka päivä käytettynäkään. Itselläni oli 10 päivän tauko ja heti iski flunssa...

   Poista
  2. Auttoiko taistelussa syöpää vaataan?

   Poista
 5. Liikun paljon kesällä metsässä, mutta ei ole koskaan tullut ajatelleeksi että puustakin voisi saada jotain hyvää, marjojahan poimin ihan liiaksikin.Uskaltaiskohan kokeilla joskus tuota, varsinaisen suomen metsät on aika tuttuja minulle.Tervetuloa myös blogiini lukijaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Kävin jo hiukan kurkkimassa blogiasi ja ihastuin kuviisi!

   Poista
 6. Eri medioissa on ollut keskustelua kuuluuko pakurikäävän kerääminen jokamiehen oikeuksiin vai ei. Olen saanut sen käsityksen että kuuluu.
  Muistattehan kuitenkin, että toisten metsissä kulkiessa pakuri on irrotettava puuta vahingoittamatta. Siitäkin huolimatta että kyseessä on lahottajasieni..
  Eli mukavia tee hetkiä ja varovaisuutta kirveen kanssa touhutessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos tietää metsänomistajan niin kannattaa kysyä lupa, kun asiasta on niin kahtaa tietoa. Tosiasiassa pakurikääpä löytyy puusta, joka on jo kuolemassa. Pakuri kuuluu puun lahottajasieniin ja iskee vain vaurioituneisiin puihin. Siksi sitä on nykymetsistä vaikea löytääkin, kun metsät ovat niin hoidettuja.

   Poista
 7. aloitin kuusiviikkoa sitten pakuri teen käytön kun kuulin sairastavani syöpää.olen tehtyt myös tinktuuraa käävästä.toivotaan että syövän eteneminen olisi alkanut hidastumaan teen ansiosta,joillakin on auttanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskotaan, että auttaa! Tsemppiä paranemiseen!

   Poista
 8. Kylläpä on hyvänmakuista tuo pakurijuoma , hienostunut aromi , varsinkin kylmänä hyvää.
  Nyt olen uuttanut karkeata pakurijauhoa 80 % alkoholissa kuukauden ja siivilöin uutteen pulloihin . Voiko sitä märkää putua hyödyntää mitenkään , vai poisko vaan heitetään ?? Pipettipulloja oli vaikea löytää , apteekissa oli 30 ml , mutta olisin halunnut ostaa 10 ml , niitä en löytänyt. Kiitos , jos ehdit vastata kysymykseeni. Kaunista alkukesää , tänään jo käki kukkuu.

  VastaaPoista
 9. vähän viivästyi vastaus... olen ollut kiireinen! Me olemme laittaneet pakurivodkan takaisin siihen vodkapulloon ja säilytämme sitä jääkaapissa. Otan sitä melkein joka päivä snapsilasillisen ja ei ole flunssa vaivannut! Putu taitaa olla kaikki tehoaineensa luovuttanut alkoholiin, eli ei kannata säästellä. Teetä käytämme puuron valmistusvetenä, teenä kylmänä ja kuumana ym...

  VastaaPoista
 10. Kiitos pakuritiedoista. Parhaillaan kuivatan uunissa!

  VastaaPoista
 11. Taitaa olla mahdotonta ottaa kääpää irti vahingoittamatta puuta. Käsittääkseni ei kuulu jokamiehenoikeuksiin. Elävän oksankin taittaminen on kiellettyä. Tarkistakaapa asia ennen kuin levitätte tietoa laajemmin.

  terveisin piippolan vaari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tuolla ylempänä olen jo kehoittanut kysymään maanomistajalta luvan käävän irroittamiseen. Yleensä kääpä on jo lahoavassa puussa eli puu on jo joka tapauksessa menetetty tapaus.

   Poista
 12. Siis voiko pakurikääpää pakastaa tuoreena / kuivattuna?

  VastaaPoista
 13. Kiitokset hyvästä blogista :) Pakurin kerääminen ei kuulu jokamiehen/naisen oikeuteen. Asiasta varma tieto, eli aina kysyttävä lupa maanomistajalta.

  VastaaPoista