Tulentekijä Tuikku

Tervetuloa blogiini!
Aloin pitämään tätä tätieni upeiden blogien innostamana. Kirjoittelen päiväkirjamuotoisesti kaikenlaista elämästäni. Erityisesti tekemistäni ulkoiluretkistä ja vaelluksista. Koitan kuvailla kamerallani kaikkea näkemääni luonnon kauneutta juttujeni höysteeksi. Kertoilen puutarhanhoidosta ja kasvien viljelystä sekä kiinnostuksestani permakulttuuria kohtaa. Esittelen tekemiäni käsitöitä ja päivittelen tätä maailmanmenoa.
Kaikenlaiset komentit ovat tervetulleita ja mukavaa luettavaa. Tiedän näin, etten ihan yksin höpise juttujani bittiavaruuteen.

tiistai 31. toukokuuta 2011

sormet mullassa

Työkiireiden välissä karkaan aina hetkeksi puuhailemaan puutarhaani. Sormet mullassa unohtuvat kaikki työasiat ja nautin aikaansaannoksistani suuresti. Posket innosta rusottavina saapastelen ympäri tonttia ihailemassa kasvavia taimia ja sotken käteni ja joskus paremmat vaatteenikin multaan, kun en malta käydä vaihtamassa puutarhavaatteita ensin ylleni. Työkännykkä on usein multainen ja löytyy toisinaan kukkapenkistä kukkien seasta, kun olen laskenut sen kädestäni nyppiäkseni rikkakasveja kukkien juurelta.
Viime viikolla uskalsin jo laittaa osan tomaatin taimista ulos itse rakentamaani taimilaatikkoon. Virittelin yöpakkasien varalta vanhoista ikkunaruuduista "köyhän naisen kasvihuoneen" suojaksi. Siitä huolimatta olivat ylimmäiset lehdet saaneet ensimmäisinä öinä kylmää ja väri vaihtui niissä keltaiseksi. Nyt näyttää jo tulevan uusia kauniin vihreitä lehtiä tilalle. Tänään laitoin toiseen laatikkoon kasvamaan pensaspaprikat ja rakentelin niillekin vielä kasvihuoneen tapaista vanhoista ikkunoista. Päivällä tulikin tänään niin kuumaa pikkukasvihuoneessa, että täytyi laseja siirrellä auki. Illalla laitan varmuuden vuoksi taimet lasien suojaan yöpymään. Purjosipulin taimet ovat vielä honteloita ja taidan antaa niiden hetken kasvaa sisätiloissa ennen istutusta avomaalle kasvamaan. Kissamme makaa ne muuten lyttyyn. Jostain kumman syystä kissa käy pyörimässä ja makailemassa kasvimaallani. Yhtenä päivänä makasi varhaisperunapenkissä pitkin pituuttaan.
Tänään kävi traktorimies äestämässä aikaisemmin kyntämänsä pellon ja se odottaa nyt siskojeni viljelyksiä. Itse ajattelin laittaa muutaman rivin peruunaa siihen kokeeksi. Pelto oli aivan täynnä heinää ja erilaisia rikkakasveja. Myrkytimme siitä vain osan ja sekin taisi mennä pieleen sateen sattuessa sopivasti juuri tulemaan myrkytyksen päälle. Hiukan kituliaammalta heinän kasvu siltä kohdin näytti, mutta eivät hävinneiltä. Tiedossa on kasvimaan kitkemistä, jos meinaa sieltä jonkinlaista satoa saada. Ehkä peruna pärjää, mutta pienemmillä puutarhakasveilla on tukalat oltavat. Tänään on koko päivän tuullut oudon lämmin tuuli. Ilma lämpesi aamun vajaasta 10 asteesta päivällä 23 asteeseen ja tuntui aivan liian kuumalta näin oudokseltaan. Blondille on ilma liian lämmin lähteä lenkille, joten lenkit tehdään aikaisin aamulla tai illan viilentyessä, mikä sopii minullekin paremmin.

sunnuntai 1. toukokuuta 2011

Vappuvaellus

Perjantaina pakkasimme rinkat ja lähdimme kotipihasta vaeltamaan läheistä hiihtouraa pitkin kohti Joutsijärveä. Kello oli jo iltapäivän puolella, mutta olimme suunnitelleet päivämatkaksi noin 20km, jolloin olisimme sopivasti illan tullen järven pohjoispuolella, Kustaan savupirtillä. Aurinko paistoi lämpimästi ja takki oli päällä aivan liikaa. Rinkka hiosti selkää ja lämmittikin mukavasti. Blondi läähätti ja kävi joka ikisessä kosteikossa ja lätäkössä vilvoittelemassa itseään. Kuvassa Joutsijärvessä.
Yritimme pitää vauhdin sopivan rauhallisena ja mulla oli kamera mukana kaulassa roikkumassa, jotta tulisi kuvattua ja sitä kautta pysähdeltyä vähän useammin. Meillä on liian usein tapana porhaltaa välimatkat liian lujaa ja ilman tarpeellisia taukoja. Sää oli kuvauksen kannalta haastavan aurinkoinen ja metsässä oli aika vaikea kuvata puiden lomassa mitään. Valon ja varjon ero oli niin huima. Eikä mun kuvaustaidot oikein riitä säätelemään aukoa tai valoitusaikoja... Kuvista tuli sitten huonoja. Tulipa ihailtua luontoa ja kuunneltua peipon, rastaiden, punarinnan ym. lauluja.
Metsässä oli paikoitellen aika märkää. Varsinkin jokien ja lammikoiden läheisyydessä. Kerran jouduimme riisumaan vaelluskengät jalastamme ja kahlaamaan vetisemmät maastot paljainjaloin. Jalkoja vihloi kylmässä vedessä, mutta takaisin kengät jalkaan laitettua jalat olivat virkistyneen tuntuiset.
Blondi nautti kahlailemisesta, mutta sitäkin pelotti huterat siltaviritykset isojen ojien yli. Kerran lipsahti sellaisesta isoon mutaojaan ja sai mutakylvyn. Koiran tuoksu ei ollut kovin mukava sen jälkeen.

Jalkoja kuivatellessa otettiin lääkkeeksi vilustumista vastaan konjakit...
Sammakoita oli paljon rantavesissä ja poluilla. Äänekästä kurnutusta kuului vähän joka puolelta. Näimme muutaman tosi ison rupisammakon. Blondi ei niistä piitanut, onneksi. Vielä ei näkynyt kutua missään. Kosio puuhat olivat varmaan niin aluillaan vasta. Näsiä kukki ja sinivuokot. Niitä oikein odotin, mutta en onnistunut saada hyviä kuvia kummastakaan. Suolla oli viimevuotisia karpaloita ja ne maistuivat talven makeuttamina hyviltä. Rinkan kanssa ja kamera vielä kaulassa oli temppu poimia niitä suolta. Hyvä, etten tuiskahtanut nurin turpeeseen.
Ekana päivänä Blondi jaksoi vielä juosta edestakaisin, mutta toisena päivänä juoksi anturansa hiukan rikki kalliolla ja alkoi taukopaikoilla ottaa rennosti.

Yövyimme Kustaan savupirtillä ja Blondikin oli niin väsynyt, ettei kertaakaan yöllä pomppinut paikaltaan. Aamulla jatkoimme Noormarkun suuntaan ja matkalla oli paljon kiviä ja kallioita. Blondin tassun pohjat alkoivat aristaa päivän mittaan niin paljon, että päätimme yöpyä Inhottujärven taukopaikalla, vaikkei siellä ole yöpymispaikkaa. Nuotiopaikka on, muttei polttopuita. Reittiä Kullaalta Noormarkkuun ei voi suositella enää kenellekkään. Niin huonossa kunnossa ovat rakenteet ja reittimerkit ovat kadonneet paikoin kokonaan. Harmillista, kun ensin rakennetaan reitit ja sitten niiden huoltamiseen ei riitäkkään rahaa. Matkalla kuvailin jonkin verran ja tässä kuvasatoa.
Blondi Kourijärven rannalla.

Nukuimme Inhotulla uimakopin lattialla, koska järveltä kävi illalla kylmä navakkatuuli ja koppit suojasit vähän siltä. Uimakopeilta oli hyvä näkymä järvelle, jossa oli joutsenia satamäärin ja metelikin oli koko yön sen mukainen. Yöllä tuuli tyyntyi ja oli kylmää, melkein pakkasta. Tähdet loistivat taivaalla pilvien lomassa. Kaikki peilaituivat tyynestä järven pinnasta puolihämärässä, olihan kaunista!
Aurinko laski kauniisti Inhottujärveen.

Päätimme olla jatkamatta reissua aamulla, kun Blondin tassut olivat kipeät. TaksiTeija haki meidät sitten Oravasaarentien varresta ja vei Kullaalle kotiin. Oli hieno reissu, vaikka jäikin vähän kesken. Ilmat suosivat, mitä nyt pieni vesikuuro kasteli meidät välillä. Kotimittari näytti, että yöllä oli ollut 2 astetta pakkasta. Paleltu ei yöllä siitä huolimatta. Keväällä on kiva vaeltaa, kun ei ole itikoita riesana ja luonto on heräämässä kesään.