Tulentekijä Tuikku

Tervetuloa blogiini!
Aloin pitämään tätä tätieni upeiden blogien innostamana. Kirjoittelen päiväkirjamuotoisesti kaikenlaista elämästäni. Erityisesti tekemistäni ulkoiluretkistä ja vaelluksista. Koitan kuvailla kamerallani kaikkea näkemääni luonnon kauneutta juttujeni höysteeksi. Kertoilen puutarhanhoidosta ja kasvien viljelystä sekä kiinnostuksestani permakulttuuria kohtaa. Esittelen tekemiäni käsitöitä ja päivittelen tätä maailmanmenoa.
Kaikenlaiset komentit ovat tervetulleita ja mukavaa luettavaa. Tiedän näin, etten ihan yksin höpise juttujani bittiavaruuteen.

sunnuntai 1. toukokuuta 2011

Vappuvaellus

Perjantaina pakkasimme rinkat ja lähdimme kotipihasta vaeltamaan läheistä hiihtouraa pitkin kohti Joutsijärveä. Kello oli jo iltapäivän puolella, mutta olimme suunnitelleet päivämatkaksi noin 20km, jolloin olisimme sopivasti illan tullen järven pohjoispuolella, Kustaan savupirtillä. Aurinko paistoi lämpimästi ja takki oli päällä aivan liikaa. Rinkka hiosti selkää ja lämmittikin mukavasti. Blondi läähätti ja kävi joka ikisessä kosteikossa ja lätäkössä vilvoittelemassa itseään. Kuvassa Joutsijärvessä.
Yritimme pitää vauhdin sopivan rauhallisena ja mulla oli kamera mukana kaulassa roikkumassa, jotta tulisi kuvattua ja sitä kautta pysähdeltyä vähän useammin. Meillä on liian usein tapana porhaltaa välimatkat liian lujaa ja ilman tarpeellisia taukoja. Sää oli kuvauksen kannalta haastavan aurinkoinen ja metsässä oli aika vaikea kuvata puiden lomassa mitään. Valon ja varjon ero oli niin huima. Eikä mun kuvaustaidot oikein riitä säätelemään aukoa tai valoitusaikoja... Kuvista tuli sitten huonoja. Tulipa ihailtua luontoa ja kuunneltua peipon, rastaiden, punarinnan ym. lauluja.
Metsässä oli paikoitellen aika märkää. Varsinkin jokien ja lammikoiden läheisyydessä. Kerran jouduimme riisumaan vaelluskengät jalastamme ja kahlaamaan vetisemmät maastot paljainjaloin. Jalkoja vihloi kylmässä vedessä, mutta takaisin kengät jalkaan laitettua jalat olivat virkistyneen tuntuiset.
Blondi nautti kahlailemisesta, mutta sitäkin pelotti huterat siltaviritykset isojen ojien yli. Kerran lipsahti sellaisesta isoon mutaojaan ja sai mutakylvyn. Koiran tuoksu ei ollut kovin mukava sen jälkeen.

Jalkoja kuivatellessa otettiin lääkkeeksi vilustumista vastaan konjakit...
Sammakoita oli paljon rantavesissä ja poluilla. Äänekästä kurnutusta kuului vähän joka puolelta. Näimme muutaman tosi ison rupisammakon. Blondi ei niistä piitanut, onneksi. Vielä ei näkynyt kutua missään. Kosio puuhat olivat varmaan niin aluillaan vasta. Näsiä kukki ja sinivuokot. Niitä oikein odotin, mutta en onnistunut saada hyviä kuvia kummastakaan. Suolla oli viimevuotisia karpaloita ja ne maistuivat talven makeuttamina hyviltä. Rinkan kanssa ja kamera vielä kaulassa oli temppu poimia niitä suolta. Hyvä, etten tuiskahtanut nurin turpeeseen.
Ekana päivänä Blondi jaksoi vielä juosta edestakaisin, mutta toisena päivänä juoksi anturansa hiukan rikki kalliolla ja alkoi taukopaikoilla ottaa rennosti.

Yövyimme Kustaan savupirtillä ja Blondikin oli niin väsynyt, ettei kertaakaan yöllä pomppinut paikaltaan. Aamulla jatkoimme Noormarkun suuntaan ja matkalla oli paljon kiviä ja kallioita. Blondin tassun pohjat alkoivat aristaa päivän mittaan niin paljon, että päätimme yöpyä Inhottujärven taukopaikalla, vaikkei siellä ole yöpymispaikkaa. Nuotiopaikka on, muttei polttopuita. Reittiä Kullaalta Noormarkkuun ei voi suositella enää kenellekkään. Niin huonossa kunnossa ovat rakenteet ja reittimerkit ovat kadonneet paikoin kokonaan. Harmillista, kun ensin rakennetaan reitit ja sitten niiden huoltamiseen ei riitäkkään rahaa. Matkalla kuvailin jonkin verran ja tässä kuvasatoa.
Blondi Kourijärven rannalla.

Nukuimme Inhotulla uimakopin lattialla, koska järveltä kävi illalla kylmä navakkatuuli ja koppit suojasit vähän siltä. Uimakopeilta oli hyvä näkymä järvelle, jossa oli joutsenia satamäärin ja metelikin oli koko yön sen mukainen. Yöllä tuuli tyyntyi ja oli kylmää, melkein pakkasta. Tähdet loistivat taivaalla pilvien lomassa. Kaikki peilaituivat tyynestä järven pinnasta puolihämärässä, olihan kaunista!
Aurinko laski kauniisti Inhottujärveen.

Päätimme olla jatkamatta reissua aamulla, kun Blondin tassut olivat kipeät. TaksiTeija haki meidät sitten Oravasaarentien varresta ja vei Kullaalle kotiin. Oli hieno reissu, vaikka jäikin vähän kesken. Ilmat suosivat, mitä nyt pieni vesikuuro kasteli meidät välillä. Kotimittari näytti, että yöllä oli ollut 2 astetta pakkasta. Paleltu ei yöllä siitä huolimatta. Keväällä on kiva vaeltaa, kun ei ole itikoita riesana ja luonto on heräämässä kesään.

7 kommenttia:

 1. Kauniita kuvia vappu vaellukselta, ette sentään uimassa käyneet, vaikka vedet näkyvätkin olevan jo auki. Kaunista kevään jakoa.!

  VastaaPoista
 2. Kivoja tuommoiset vaellusretket. Teillä on sielä lähelläkin hyviä kohteita.
  Blogissani on sinulle jotain, käy noutamassa.

  VastaaPoista
 3. Hienoja hetkiä, luonnossa. Blondi on ihanan näköinen tuossa ranta kahluu kuvassa. Kivan sammakko kuvankin olet saanut, yritin itsekkin niitä luurata kameralla Valokin mökillä, mutta kauhoivat nopsaan turpeisiin piiloon, luulivat minua ja kameraa varmaan jätti-kurjeksi. Harmi, että reissu jäi kesken, mutta toisella kertaa sitten kun koirulin tassukat kestää :)

  VastaaPoista
 4. Seijamarjatta;Ei käyty vaelluksella uimassa,kun oli niin hyytävän kylmä tuuli. Kotona olemme aloittaneet jo pikkusaunan lämmityksen ja joessa on tullut käytyä jo kastautumassa. Veden lämpötila vasta n. 7 astetta, ettei mitään pidempiä uintisuorituksia vielä tule tehtyä.
  Valokki ja Valorun; Juu, ei tarvitse lähteä kauas kotoa, että on "erämaissa". Sammakko on kokonaan veden alla kuvassa. Siellä se möllötti pitkän aikaa paikoillaa. Luulin sitä jo kuolleeksi, mutta lähti aika nopsaan pohjamutiin, kun koitin sitä koskettaa...

  VastaaPoista
 5. Voi miten ihana Blondi-koira. Olin ihan myyty, valokin kautta tänne löysin:)

  VastaaPoista
 6. Kivaa oli vaellella kanssanne näin virtuaalisesti. Pitäis ihan pian päästä ittekkin kunnon yöretkelle... ennenkun itikat oikeen pillastuvat. Terkkuja ja haleja... t- tätyynen.

  VastaaPoista
 7. Mustaleski; tervetuloa blogiini. Koitan ehtiä sinun blogiisi tutustumaan, kunhan tämä kevät kiire hellittää työrintamalla.
  Kaarnikka; haleja myös lempitädille! Kevät etenee aivan huippuvauhdilla. Kohta jo itikat käy kimppuun...

  VastaaPoista