Tulentekijä Tuikku

Tervetuloa blogiini!
Aloin pitämään tätä tätieni upeiden blogien innostamana. Kirjoittelen päiväkirjamuotoisesti kaikenlaista elämästäni. Erityisesti tekemistäni ulkoiluretkistä ja vaelluksista. Koitan kuvailla kamerallani kaikkea näkemääni luonnon kauneutta juttujeni höysteeksi. Kertoilen puutarhanhoidosta ja kasvien viljelystä sekä kiinnostuksestani permakulttuuria kohtaa. Esittelen tekemiäni käsitöitä ja päivittelen tätä maailmanmenoa.
Kaikenlaiset komentit ovat tervetulleita ja mukavaa luettavaa. Tiedän näin, etten ihan yksin höpise juttujani bittiavaruuteen.

tiistai 31. toukokuuta 2011

sormet mullassa

Työkiireiden välissä karkaan aina hetkeksi puuhailemaan puutarhaani. Sormet mullassa unohtuvat kaikki työasiat ja nautin aikaansaannoksistani suuresti. Posket innosta rusottavina saapastelen ympäri tonttia ihailemassa kasvavia taimia ja sotken käteni ja joskus paremmat vaatteenikin multaan, kun en malta käydä vaihtamassa puutarhavaatteita ensin ylleni. Työkännykkä on usein multainen ja löytyy toisinaan kukkapenkistä kukkien seasta, kun olen laskenut sen kädestäni nyppiäkseni rikkakasveja kukkien juurelta.
Viime viikolla uskalsin jo laittaa osan tomaatin taimista ulos itse rakentamaani taimilaatikkoon. Virittelin yöpakkasien varalta vanhoista ikkunaruuduista "köyhän naisen kasvihuoneen" suojaksi. Siitä huolimatta olivat ylimmäiset lehdet saaneet ensimmäisinä öinä kylmää ja väri vaihtui niissä keltaiseksi. Nyt näyttää jo tulevan uusia kauniin vihreitä lehtiä tilalle. Tänään laitoin toiseen laatikkoon kasvamaan pensaspaprikat ja rakentelin niillekin vielä kasvihuoneen tapaista vanhoista ikkunoista. Päivällä tulikin tänään niin kuumaa pikkukasvihuoneessa, että täytyi laseja siirrellä auki. Illalla laitan varmuuden vuoksi taimet lasien suojaan yöpymään. Purjosipulin taimet ovat vielä honteloita ja taidan antaa niiden hetken kasvaa sisätiloissa ennen istutusta avomaalle kasvamaan. Kissamme makaa ne muuten lyttyyn. Jostain kumman syystä kissa käy pyörimässä ja makailemassa kasvimaallani. Yhtenä päivänä makasi varhaisperunapenkissä pitkin pituuttaan.
Tänään kävi traktorimies äestämässä aikaisemmin kyntämänsä pellon ja se odottaa nyt siskojeni viljelyksiä. Itse ajattelin laittaa muutaman rivin peruunaa siihen kokeeksi. Pelto oli aivan täynnä heinää ja erilaisia rikkakasveja. Myrkytimme siitä vain osan ja sekin taisi mennä pieleen sateen sattuessa sopivasti juuri tulemaan myrkytyksen päälle. Hiukan kituliaammalta heinän kasvu siltä kohdin näytti, mutta eivät hävinneiltä. Tiedossa on kasvimaan kitkemistä, jos meinaa sieltä jonkinlaista satoa saada. Ehkä peruna pärjää, mutta pienemmillä puutarhakasveilla on tukalat oltavat. Tänään on koko päivän tuullut oudon lämmin tuuli. Ilma lämpesi aamun vajaasta 10 asteesta päivällä 23 asteeseen ja tuntui aivan liian kuumalta näin oudokseltaan. Blondille on ilma liian lämmin lähteä lenkille, joten lenkit tehdään aikaisin aamulla tai illan viilentyessä, mikä sopii minullekin paremmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti